Каменолонков анасон (див анасон) Pimpinella saxifraga

Бедреницата е многогодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни (Umbelliferae). Коренът е вретеновиде,с  няколко сочни разклонения и с неприятна миризма. Кореновата глава е покрита с влакнести остатъци от измрели листни дръжки. При напречен пререз на мястото на пререза коренът се оцветява синьо (хамазулен). Стъблото е до 60 см. високо, почти гладко, сухо, слабо разклонено, в горната си част голо. Приосновните листа са с дълги дръжки, нечифтоперести.  Плодът е широкояйцевиден, разпадащ се при узряване надлъжно на 2 половинки. Цъфти през лятото.

У нас се среща  по сухите и тревисти каменливи ливади и склонове, пасищата, около храсталаците и др. в горските и планинските райони.

Употребяват се корените (Radix Pimpinellae). Берат се март-април и септември - октомври. Изкопават се корените на по старите растения през пролетта преди развитието на растението или през есента след узряването на плодчетата.

В медицината дивия анасон като секретолитично  средство при катар на дихателните пътища - кашлица, астма, при заболяване на бъбреците  и пикочния мехур, при заболяване на храносмилателние органи. Външно се употребява при лечение на виталиго.

Приложение дивия анасон намира и в ликьорената промишленост за придаване на вкус на различни питиета и на горчиви ликьори.